Låt oss prata pengar ett tag, om mitt personliga moment 22.

Till skillnad från vad man kan tro så har jag faktiskt bara varit sjukskriven ”kortare perioder” dvs. ett par månader i stöten. Det blir för jobbigt  både för mig och min läkare, eftersom Försäkringskassan jagar oss när hon sjukskriver mig.

”Du flåsar, stör jag dig i joggingspåret?” undrar den unga handläggare som ringer upp mig från Försäkringskassan. Det tar ett tag för mig att hämta andan. Jag har varit i trädgården och för en gångs skull haft lite energi, vilket jag snabbt förbrukade till att gräva upp en störande buske.IMG_0210

”Nej, jag var ute trädgården”, flämtar jag. ”5 meter.” Så dålig kondis har jag nämligen, men den här tjejen är ung och allt hon hör är en 7 kilometers sprint. Hon vet inte vad som väntar om säg 15-20 år, med lite barnafödande och hormonförändringar i bagaget.

”Jag väntar på att min läkare ska ringa mig om mina blodprover. Jag äter Levaxin mot sköldkörtelproblem och vi har pratat om att höja dosen.” Jag försöker beskriva mina symtom och min vardag. Min trötthet.

”Har du testat att äta vitaminer? Blutsaft kan hjälpa mot trötthet.”

Ahh, det är en sån människa som man ser företagen söka efter i sina annonser. 22 år ung med dubbla examina. Så vackert av henne att ta anställning på Försäkringskassan och hjälpa oss sjukskrivna med goda råd, istället för att jobba som kirurg eller onkolog.

Hemstudio

Hemstudio

Som utbränd får jag välja sina nöjen med omsorg, eftersom jag inte orkar allt som jag vill. Det betyder att jag kanske jobbar tre månader med ett stressigt jobb som skolfotograf. Tidiga mornar, pressat schema, tunga lyft och alltid glad. Sedan ligger jag utslagen i fyra månader innan jag kan arbeta igen. Som utbränd är jag dessutom extra infektionskänslig. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det ganska spännande att se virus passera i vår familj. Maken är sjuk en dag, barnen 5 dagar och jag tre veckor. Jag hinner aldrig bli riktigt frisk.

Det är enkel matematik. På pappret jobbar jag heltid men i verkligheten mindre än halvtid. Det innebär att min ersättning från Försäkringskassan sjunker. Så pass mycket att det inte lönar sig längre med en sjukskrivning. Det är inte värt samtalen från Försäkringskassan.

Följ #Blogg52 varje vecka - lovar att inte spamma!

Följ #Blogg52 varje vecka – lovar att inte spamma!

Men då och då händer det. Jag känner mig på topp. Gör det jag älskar mest. Jag motionerar. Har jag tur håller det i sig en eller två veckor. Sedan är det dags att försöka dra in lite stålar igen.