Det här med kläder och barn är inte alltid lätt. Det vet alla med barn. De säger att man ska välja sina fighter. Och vi har valt. Att inte ta fighten, alltså. Det säger sig själv. Man kan inte vinna över en femåring. Speciellt inte en envis autistisk femåring.

Det hade varit en snörik vinter. Fyra månader av konstant snö i Stockholmsområdet, vilket är ovanligt. Jag var nog en av de få som aldrig hann tröttna, men så har jag också bott i Örnsköldsvik och Umeå.

När vi åkte till Turkiet det året, det var i början på maj, hade vi ännu inte BYTT SKOR. Vi började nog så smått redan hemma med att föreslå ett par gymnastikskor inför resan ”för dit vi ska är det varmt”, men ack, det örat var inte påslaget.

Omställning tar tid!

Omställning tar tid!

Eftersom vi hade gott om ärvda skor från storebror så tog vi med oss alla par sommarskor från sandaler i olika form, färg och storlek till flip flops, badtofflor och gymnastikskor. Man vet aldrig vad som kan passa en femåring med mycket bestämda åsikter, nämligen.

På flyget ner försökte vi diskret att smussla undan hans lila kängor och smyga på ett par lämpligare don. Det dröjde inte många minuter innan han saknade dem. ”Var är mina lila skor?” Den lilla parveln var närmast besatt av sina vinterboots. Om han som vuxen blir skofetischist kommer jag inte att bli det minsta förvånad.

Hur som helst plockades de lila kängorna raskt fram ur the overhead compartment och några timmar senare kunde han i lugn och ro, iförd badbyxa och vinterstövlar inspektera poolområdet, en syn de badande fick se i ett par dagars tid.

Ett år senare skulle vi återigen göra BYTET från vinterskor till sommarskor. Den här gången var vi på en sportaffär. Det var en perfekt dag för diverse ärenden eftersom regnet öste ner. Maken gick iväg med sonen för att titta på gymnastikskor, men sonen var bara intresserad av gummistövlar. Men vi hade redan två par skor för regnväder, men däremot inte gymnastikskor.

Utan erfarenheten i Turkiet året innan hade polletten kanske inte trillat ner hos maken. ”Det regnar ute! Vi får handla gymnastikskor en annan dag, när solen skiner. När det är rätt sorts väder.”

Hur vår Turkietresa slutade? Mitt emot leksaksboden fanns ”märkeskläder” där vi hittade ett par orange blinkande gympadojor som föll sonen i smak. Orange blev det nya lila.

Sommaren var räddad.