Hittills okänd åkomma kan ligga bakom behovet att trakassera okända.

Om du någon gång har gett efter för behovet att nät-trakassera eller fälla nedsättande kommentarer om någon som du inte känner kan du lida av en hittills okänd åkomma.

Johnny lättad

Johnny, 27, från Junsele är lättad. Han var en av dem som avslöjades i Aschbergs nya program Trolljägarna som gick i veckan.

– Äntligen en förklaring, säger Johnny märkbart lättad, mitt behov av att nät-trakassera… det ligger utanför min kontroll. Att bli uthängd för vad jag hade skrivit på nätet var fruktansvärt. Mitt liv har gått i spillror sedan programmet sändes.

Bildar stödgrupp

Men Johnny säger också att han har fått mycket stöd, främst från andra män, som också lider av ODS.

– Ja, berättar Johnny stolt, det var en befrielse att träffa andra i samma situation. Nu ska vi bilda en stödgrupp, Trollens rätt i samhället.

– Nu när det är bevisat att vi lider av en alvarlig störning så ska ingen få hindra oss att få nätmobba.

Trakasserierna drabbar främst kända kvinnor.

Men känner Johnny ingen förståelse för att de kränkande kommentarerna kan såra andra?

– Nej, säger Johnny med eftertryck. De där blogg- och tvhororna får skylla sig själva om de väljer ett jobb i strålkastarljuset. Då måste man tåla att folk säger vad det tycker om dem också.

Isländska forskare har lyckas frilägga den gen P4FR2 som triggar behovet och kallar syndromet för ODS.

Alla kan drabbas

IMG_9619Det här syndromet förekommer i lika stor utsträckning bland kvinnor och män, men forskarna ser att ODS tar sig olika uttryck. Kvinnor har en tendens att vända sin ODS mot sig själva medan männen i högre utsträckning tenderar att leva ut behovet. Alla bär på genen, men varför den aktiveras hos vissa men inte andra är fortfarande okänt. Forskaren Hjörtur Víðirdottir har en teori.

– Det kan ha att göra med introspektion. Vi ser att de som i högre grad analyserar sig själva verkar vara mindre drabbad av ODS.

Forskaren Hjörtur Víðirdottir förklarar.

Okänt för de drabbabe

– O i ODS står för Okänd. De som lider av syndromet saknar självinsikt om den, därför har vi forskare valt att kalla det för okänt. DS står för Dålig Självkänsla. Först när personen mognat följer insikten om den dåliga självkänslan och personen klarar av att stå mot impulsen.

Hon råder därför att de som lider av ODS försöker minska sin nät-tid.

Jonny tar dock Hjörtur Víðirdottirs råd med en nypa salt.

– Nu när det är bevisat att jag inte kan rå för min ODS, kan Aschberg dra åt helvete. Det finns flera horor där ute som skulle må bra av lite kuk. Deras tid är räknad inte i dagar utan i sekunder.

ODS